ŞEKER KANYONU YENİCE

Pazar, Temmuz 03, 2016


Yenice Şeker

Ülkemin hemen her bölgesi çok özel güzellikler barındırır. Doğusundan batısına, her nereye giderseniz, zihninize kazınacak çok farklı, çok özel, çok etkileyici doğa harikaları bulursunuz.

Karabük Batı Karadeniz Bölgesinde, yeni il olmuş, muhteşem dağlarla, kaplı, hızla gelişen, sanaileşen ancak doğasını ciddi muhafaza eden bir ilimiz. Yeşilin bin bir çeşidini görmek mümkün. Çok farklı türlerde bitki dokusu, kırmızıdan mora, öbek öbek renk geçişleri ile hayal ufkundan bir desen coğrafyası. İrili ufaklı, dereleri, çayları, ırmakları var. Karadenizlinin estetik anlayışı, çalışkanlığı ile birleşip değişik şekillerde, yer yer asma, yer yer taş köprülerle geçitler sağlanmış. Adeta o muazzam doğal tablo insan eliyle kolyelenmiş, gerdanlıklanmış köprülerle.
Taş köprü
 Karabük’ten yola çıkınca Yenice’ye kadar, ırmakla dans edersiniz, öyle sık ayak değiştirir ki kafanız karışır, sarhoş olursunuz. Su bir sağa bir sola, yol bir sağa bir sola yer değiştirir sürekli. 19 tünel den geçer yol. Karayolu bir tünele girerken, ırmağın arkasından karşı tepeden tren çıkar, tırtıl kapışması gibi bir araba girer bu tünele bir tren girer diğerine.
yenice tünelleri
Yollar ruhun saçlarını savurur usul usul, uzar kısalır. Gurbete doğruyla seyahat, ezer içinizi acıtır. Gurbetten eve dönüşse, eser ılık meltemler başınızda, keyiflendirir. Karabük’le Yenice arası Türkiye’min en özel yollarından biri, ne gurbet ne sıla, gidiş yönünüz ve nedeniniz akılınızda kalmaz. Sebebiniz ne olursa olsun, doyumsuz seyirlik manzaralar, tarifsiz güzellikler sunar gözlerinize. Arabayı kullananın dikkatini dağıtır diğerleri, heyecanla bir şeyler göstererek şuraya bakın, şu kayalara, şu ağaçlara, şu derinliklere. Gösterdikleri ve heyecanları bitmez, ilk defa görenler için değildir bu heyecan, on kere görseniz bile gönlünde esintiler oluşturan, muhteşem bir tablonun içindesindir.
Karadeniz yolları
Yenice’ye 3 km kala yolun solunda Şeker Irmağı yolunuzu böler. Araçtan inip serinlemek için bir dalıp çıkalım derseniz, iliklerinize kadar hissettiğiniz soğuklukla titreyerek çıkarsınız. Şeker Irmağı civarın en soğuk ve en hızlı akan suyudur. Kireç miktarı daha fazla olduğu için sütümsü beyaz görünür derin yerlerde. Arabayı sağa çekip azıcık yürüyelim ile kurtulamazsınız. 6.5 kmlik bir kanyon sizi çağırır  serinliğine.  1.5 km kadar araca izin veren kanyon, yürüyüş için elverişli muazzam manzaralar içerir.
Irmak
Yol yürüyüş mesafesini kaybettiğinde, daralan ve sıkışan yerlerde, daha ileriye ulaşmak isteyenleri soğuk suyuna girmeye mecbur ediyor Şeker Kanyonu. Yüzmeden geçilmeyecek belli mesafelerde sırılsıklam ve titreyerek rüzgarı, nemi, genzinize sinip, hayallerinize geçişler yapan, davetkar rutubet kokusunu, doya doya çekiyorsunuz ciğerlerinize.
Haftalık turlarla gidilip bölgenin küçük bir kısmı bile olsa Şeker Kanyonu ve civardaki doğal kaya oyukları, eski mağaralar, yabani bitkiler, temiz hava, serin ve dingin ortam tadılıp yaşanmalı.
Daha önce yaşamadığınız kadar konsantre bir huzur duygusunu hücrelerinize kadar yaşayacağınızın garantisini veririm.
Sessizlik ve Doğa
Güzel yerler vardır, gider görür eğlenirsiniz. Yanınızdaki sevdikleriniz ve onların verdiği keyifli zamanlarla güzel anılar kısmına kayıt edilir zihninizce. Ancak Şeker Kanyonu o grup yerlerden değil. Tek başına gelip yalnızlıktan, keyif alınacak bir yer. İçine derinine gidildikçe, insanın içine kendi içine doğru çekilip sürüklendiği, durma isteğinizin ortamın büyüsü ile devre dışı bırakıldığı bir yer. Saran sessizliği ile tılsımlı atmosferinde, kendine bağlayan izler bıraktığı, orada geçirilen zamanı ve içindekileri değil, sadece orayı, saf duru haliyle kendini, insanın ruhuna mıhlayan mühürleyen bir yer.

Kanyonların en büyük özelliği utangaçtırlar, ne kadar ısrar ederseniz o kadar kapanırlar. Hangi süper makineyi kullanırsanız kullanın oradaki o muhteşem görseli kayır etmenize izin vermez. Hiçbir kanyon resmedilmez, sadece hissederek dokunarak, kayıp düşüp, ıslanarak yaşanır.
Çılgın su
Konaklama, alış veriş eğlence gibi takıntıları olan, ışıklı ışıltılı tatilleri sevenlerin dikkatine, bir kere sessizliği Şeker Kanyonunda tadın, sonra gürültü ve ışıklar size keyif vermez olacaktır.

Daha iyi hissede bilmeniz için
https://vimeo.com/135943637


BU YAZILARI DA OKUYUN

3 yorum

  1. şahane bir yerdi . bu arada blog keşif etkinliğinden buldum sizi takipteyim bloğuma da beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. şeker kanyonunu hiç duymamıştım araken sizin yazınız cıktı fiğer yazılarınızı da sevdim

    YanıtlaSil