RAMAZAN GİDİYOR

Pazar, Haziran 11, 2017

çocuk

Telaşla takvime baktığımda Recep'  in üçüydü, yetişmesi gerekenleri hesapladım, epey gün var deyip rahat bir nefes aldım. Bu gün takvim Ramazanı Şerifin 16 nı gösteriyor. Ne çabuk geldi mübarek, tadını alamadan ne çabuk gidiyor. 

Şeytanlar bağlanmıştı, bir nefsimizle boğuşuyorduk. Günün hepsi ayrı lezzetler ve saatlerle yaşanıyordu. İmsak ve onun tatlı heyecanı, davulsuz Datça da, ağostos böcekleri, uzaklardan gelen köpek seslerinden başka tıkırtı yok. Bir de bahçemizdeki uyuşuk kirpi, her sahur bahçede gezinip ezanı bekliyor.

Bartın da sahura ney dinletisi ile uyanır, ilahi ile tamamlardık. Öyle sakin öyle huzur dolu tınılardı ki, yemek yemeği istemezdik dinlerken. Bütün evlerin ışıkları yanardı. Tutan tutmayan, Karadeniz işte her şey coşkuludur.

İftarlar dolu dolu, bir apartman diğerinde, evimizde misafir aldığımız gün yemek yerdik, diğer günler hep misafirlikte. Özlemiş gönlüm kalabalık iftar sofralarını.

Tunceli, Nazımiye de bir lojman dolusu aile. Hayatımın en muhteşem Ramazanı, Sabah mukabele, öğlen tekrarı, akşam düğün kıvamında iftarlar, teravihe kadar çay sohbet, sahura kadar muhabbet.

Ah ülkem insanı, ah vatanım toprakları.

Mardin de başka, Eskişehir de başka, Sakarya da, Karabük'te, Muğla' da,Bursa' da başka ama illede İstanbul da Ramazanı şerif. CAMİLERİN CEM OLDUĞU DİYAR. Gönüllerin şifa bulduğu türbeler beldesi. Yaşayanı öleni, tarifsiz hallerde her demi.

Sultan Ahmet meydanının meşhur iftar telaşı değil sadece. Mısır çarşısındaki koşuşturmaca. Pide kuyrukları da değil. Seheri Eyüp Sultan' da beklemek. Piyer Loti de iftar yapmak. Mezarlarla konuşa konuşa aşağı gecenin bir saatinde inmek. Yuşa tepesinden Said el Hudri ye (RA) Aziz Mahmut Hüdayi 'den Mehmet Emin Tokadi'ye, Sümbül Efendi den, Yahya efendiye ziyaret kapılarında dua tüllendirmek.

Ah mübarek Ramazan, ne zaman geldin nereye gidiyorsun. Ne tevbemiz bitti, ne duamız yetti. Ne Kur'anla halleştik, ne eşle dostla helalleştik. Elveda elveda nidalarına ne zaman geçtik.

Ramazanı kabul olanlara bayram namazından sonra Cehennemden azadlık beratı verilir, hak edebildik mi.

Ah mübarek her güzel gibi adınla gelip tadınla gidiyorsun. Rabbim hakkıyla eda edenlerden eylesin hepimizi.


BU YAZILARI DA OKUYUN

6 yorum

  1. Artık sakin sofralar, kimsesiz evler, yalnız bayramlar...
    Kendimi İstanbul da artık yalnız hissediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından sokaklar, camiler, türbeler dolu. Evler evet ıssız ve gariban. Buralarda ise her şey öksüz yetim ibadet adına. Çok teşekkürler

      Sil
  2. Ramazan çok çabuk geçiyor gerçekten. Güzel olduğun olsa gerek tatlı bir rüzgar hayatımıza dokunup geçiyor :)

    YanıtlaSil
  3. Rabbim hakkıyla eda edenlerden eylesin, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Güzel olan herşey az geliyor hep. Yine geldi gidiyor bile.

    YanıtlaSil