SEVDA YALNIZ YOLCULUK

Pazartesi, Şubat 13, 2017

esmer kadın

Yaban ellerde diken, yar elinde gülüm ben,
Kokum tenimden değil, değdiğim yar elinden...

Bir başına yaşarsın hayatı, yapayalnız. Yorulur yüreğin kendi nefesini dinlemekten, sıcak bir nefes arar nefesine karışacak. Tazelenip yeniden can bulacak. Derdi bilince derman bulunur, bir sıcak nefes peşinde koca ömür son bulur.

Nafile oysa tüm çabalar, ne kadar severse sevsin, ne kadar erirse erisin, gönül kabının, aşk ateşinde pişen yürek, sadece tek kişinindir. Bir sevda odu yanar, o odda yalnızca bir yürek kavrulur, aşık tek kişilik yolculukta uzattığı elini bir tutup bir bırakan, onu kah görüp, kah yok sayan maşuk etrafında, doğru kıvamı bulursa helva gibi kavrulur, insan olur, melek olur, hakiki kul olur yaratanına. Doğru yoldan çıkarsa hevesleri peşinde toprak olur, çamur olur, kül olur nefsi elinde. Sevgili mi ohoo o bambaşka bir alemde seyrü seferde.

Aşk yalnız uçuştur. Kanatlanan yüreğin tatlı duygularla yavru serçe gibi kah düşe kah kalka, kah uça kah kona yuvarlanıp tozlandığı bir uçuş. Ne göreni, ne tutanı, ne uçuranı olur. Aşk sek içilir, yanında sevdiğin varsa o vuslat olur ki sonu zaten gelmiştir.

Muhabbet tek kişilik locadır. Bir başına çekilir dinlersin yüreğini, Kaç atımlık gücü var, kaç çekimlik kuvveti, ölçersin. Kimseyle işin olmaz. İç muhasebe, derin değerlendirme, enine boyuna varlığının boyutlarını, ruhunun buutlarını idrak etmedir. Muhabbet bir yudum lezzettir ve tek dudaktan gönle süzülür.

Neyin derdinde gönül, şiirler yazar, şarkılar söyler, dağları deler, çölleri geçer. Engin benlik duvarları vardır içimizde, onları aşmanın tek yolu, başka yüreğin derdine düşmektir. Bunun o kişiye ne faydası olur ne zararı. Mesele senin dağlarını fethetme meselesidir. Yüreğin çamurdan cevherini ayıklayıp iki alemde başını meleklerin üzerine çıkaracak kulluk kıvamını bulma meselesidir. Hani sevene sevdiğinin sokağının köpekleri aziz gelir denir ya budur işte yükselinecek makam.

Leyla lar alır gönlü, Züleyha' lar mest eder, kendini unutur, bencil ve vahşi ruh. Fark eder içinde hayvandan farklı bir değer olduğunu düşer onun peşine. Az gider, uz gider, dere tepe düz gider kendi dar sinesinde bir zerre boyu yol gider. O zerre boyu sine yolculuğunda, ne lezzetler, ne makamlar, ne ölçüler müşahede eder. Alemlerin rengini, şeklini, duyguların azını, çoğunu, acının bin bir çeşit tadını yaşar yolculuğunda. Kendinden başlayıp, bütün cihanın semasını dolaşıp kendinde son bulur.

Aşk yalnız yaşanır, aşk yalnızlığın ilmini öğretir. Kızmamalı sevdiceğe onun haberi yok senin seyahatinden. Onun işi yok senin seferlerinde. O kendi iç bükümleriyle, kendi helezonlarında. Bir bakışlık yakınlık bir tatlı tebessüm nasipse, yolculuğun başlama fitilini yakmak için sonra seyahat senin işin,

Can, nedir canansız gönülde,
Sevdayla hayat da güzel ölüm de...

BU YAZILARI DA OKUYUN

2 yorum

  1. Deeptone sayesinde buldum sizi ve iyi ki bulmuşum dedim.Ne güzel satırlar,ne ince dokunuşlar bunlar.Kaleminize,yüreğinize sağlık​...Bize de kahve içmeye beklerim.

    YanıtlaSil